Etnologen hebben een term. "We noemen het 'toeëigenen'.
We passen buitenlandse producten aan onze manier van leven aan.
Kijk tegenwoordig naar pasta. Wat is er Italiaans aan de manier waarop we het eten?
Eerst hadden we zelfs gezoete pasta als toetje. Het moet drie kwartier lang koken.
Anders is het niet eetbaar. De maaltijd nasi goreng is ook zelden Indonesisch.
De fabriek maakt de ingrediënten minder scherp naar de standaard Nederlandse smaak.”
Wie de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland heeft gevolgd, ziet ook
hier de raciale spanningen toenemen.
Met name bevolkingsgroepen met Marokkaanse voorouders en islamitische achtergrond moeten lijden.
Verrassend genoeg zijn Marokkaanse voorwerpen en stoffen echter vaak terug te vinden in stijlvolle
interieurs.
Als het om Marokkaanse jongeren gaat, ziet Hester Dibbits van het Meertens Instituut
zelfs een grote impact op andere jongeren.
Degenen die nieuw zijn in het land zijn verplicht een inburgeringscursus te volgen.
In deze cursus leren mensen Nederlands en hoe zich aan te passen aan het land.
Als mensen eenmaal gevestigd zijn, nemen ze in de loop van de tijd de normen en waarden van
de Nederlandse cultuur over. Ook zullen er typisch Nederlandse feesten worden gevierd.
Bijvoorbeeld Sinterklaas of Prinsjesdag.
Ze vieren het wel, maar op een manier die ze leuk
vinden, dus geef elkaar cadeaus en kom bij elkaar (familiereünie).
Ze passen zich wel aan, maar doen het op hun eigen manier of op de manier die ze het beste vinden.